Een dak laten met EPDM: duurzaam, effectief en kostenbesparend

EPDM, wat staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer, is een synthetisch rubber dat bekend staat om zijn uitstekende waterdichtende eigenschappen en duurzaamheid. Het wordt vaak gebruikt voor het bedekken van daken en vijvers. In deze blog gaan we dieper in op hoe EPDM gelegd wordt, wat er in een EPDM pakket zit en waarom het zo handig is.

Hoe wordt EPDM gelegd?

Het leggen van EPDM is een vrij eenvoudig proces, maar vereist wel zorgvuldige voorbereiding en aandacht voor detail. Hier zijn de stappen die gevolgd moeten worden:

Stap 1: Voorbereiding van het oppervlak

Het oppervlak waarop de EPDM-folie gelegd wordt, moet schoon, droog en glad zijn. Eventuele scherpe objecten of uitstekende materialen moeten verwijderd worden om beschadiging van de EPDM te voorkomen.

Stap 2: Uitrollen van de EPDM-folie

De EPDM-folie wordt zorgvuldig uitgerold over het oppervlak. Zorg ervoor dat de folie gelijkmatig verdeeld is en geen plooien of vouwen bevat.

Stap 3: Bevestiging

EPDM wordt doorgaans bevestigd met behulp van speciale lijm of bevestigingsmiddelen. Het is belangrijk om de juiste lijm te gebruiken die geschikt is voor EPDM en het type ondergrond waarop het gelegd wordt.

Stap 4: Randafwerking

De randen van de EPDM-folie moeten zorgvuldig worden afgewerkt om een waterdichte afdichting te garanderen. Dit kan gedaan worden met behulp van speciale EPDM-accessoires zoals randstroken en hoekprofielen.

Stap 5: Testen op waterdichtheid

Nadat de EPDM is gelegd en bevestigd, is het belangrijk om een waterdichtheidstest uit te voeren om er zeker van te zijn dat er geen lekken zijn.

Wat zit er in een EPDM pakket?

Een standaard EPDM pakket bevat alles wat je nodig hebt om een waterdicht membraan op je dak te leggen. Dit omvat meestal:

  1. EPDM-folie: Dit is het belangrijkste materiaal en vormt de waterdichte laag van het dak.

  2. Lijm of bevestigingsmiddelen: Speciale lijm die geschikt is voor het bevestigen van EPDM op verschillende ondergronden.

  3. Randstroken en hoekprofielen met epdm kit: Deze accessoires worden gebruikt voor de randafwerking van de EPDM-folie.

  4. Reinigingsmiddelen: Sommige EPDM-pakketten bevatten reinigingsmiddelen om ervoor te zorgen dat het oppervlak goed voorbereid is voor het leggen van de EPDM.

  5. Instructies of handleiding: Een gedetailleerde handleiding met stap-voor-stap instructies voor het leggen van de EPDM.

Waarom is EPDM zo handig?

EPDM heeft verschillende voordelen die het een uitstekende keuze maken voor waterdichte toepassingen:

  • Duurzaamheid: EPDM is bestand tegen veroudering, ozon en UV-straling, waardoor het lang meegaat.

  • Flexibiliteit: Het materiaal is zeer flexibel en kan zich aanpassen aan temperatuurverschillen en bewegingen in het oppervlak.

  • Milieuvriendelijk: EPDM is een recyclebaar materiaal en heeft een lage milieu-impact tijdens de productie.

  • Onderhoudsarm: Eenmaal geïnstalleerd, vereist EPDM weinig tot geen onderhoud.

  • Brede toepasbaarheid: EPDM kan gebruikt worden voor verschillende toepassingen, waaronder daken, vijvers en gevels.

Met deze voordelen en het relatief eenvoudige installatieproces is EPDM een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een duurzame en betrouwbare waterdichte oplossing.

Aanbevolen artikelen